The Effect of Secondary Metabolism Content in Plant Leaves on Mung Bean Seed Germination
DOI:
https://doi.org/10.71024/ecobios/2024/v1i1/11Keywords:
Germination, Secondary Metabolism, Green Beans.Abstract
Secondary metabolites are a class of compounds contained in the bodies of microorganisms, flora and fauna which are formed from primary metabolic processes. The aim of this research is to determine the effect of metabolism in plants on the germination process of green beans. The method used is a qualitative method with a descriptive analysis research approach, data collection using observation and documentation. The results of observations made in the provision of different water, where the green beans treated with well water grew very quickly, the green beans treated with cassava leaf water grew quite well, while the green beans treated with papaya water and guava leaf water grew slowly.
Downloads
References
Ayuni. Tri.I., Khoirun, N., Naeyatul, N., Ramadanti, Srie, A.A,. Yuyun, M. (2022). Pengaruh Media Tanam Pertubuhan Kacang Hijau dengan Media Kapas Tanah, dan Pupuk. Jurnal Ilmu Alam Indonesia,1 (1):1-6.
Ardiyanto, Taufik, Rocmahn, A., Rini, R.T., Marpaung. (2014). Pertumbuhan Akar Kecambah Kacang Hijau (Phaseolus Raiatus.L) Dibawah Pengaruh Medan Magnet. Diakses Tanggal 1 November 2023.http://jurnal.fkip.unila.ac.id/index.php/jbt/article/view/6125/3771.
Angraini, W. (2012). Isolasi Dan Karakterisasi Aktivitas Enim Amilase Pada Kecambah Kedelai Putih (Glycine max L. Merill) Dan Kacang Hijau (Phaseolus Radiatus) Dibawah Pengaruh Medan Magnet.Bandar Lampung. Universitas Lampung.
Fauzi’ah, L., & Miladiatul, W. (2019). Extraction of Papaya Leaves (Carica Papya) Using Ultrasonic Cleaner. Jurnal Ilmu-Ilmu Mipa. 19(1):35-45
Faezah, N., Aishah, S.h., Kalsom, U. (2013). Comparative Evaluaction of Organic and Inorganic Fertilizers on Total Phenolic, Total Flavonoid, Antioxsidan Activity and Cyanogenic Glycosides In Cassava. (Manihot Escluenta) Afric J Biotech.12(8): 2414-2421.
Hasim. Samsul, F., Lia, K.D. (2016). Pengaruh Perebusan Daun Singkong (Manihot Escluenta Cranzt) Terhadap Kadar Total Fenol, Flavonoid, dan Aktivitas Antioksidannya.Jurnal Biochem. 3(3):116-127
Haryanto. (2010). Teknologi Benih. Jakarta. Penebar Swadaya.
Junaid, P.A. (2021). Pengaruh Suhu Perkembangan Terhadap Pertumbuha Vigorbiji Lampung (Coffeacanephora), Jurnal Inovasi Penelitan. 2(7):1911-1916.
Mahardika, K., Isinggih, B., Fadhiyah, N., Qowasmi, Aulia, W.Sari, A., Yesica, L.A. (2023). Pengaruh Intensitas Cahaya Matahari Terhaap Proses Perkecambahan Kacang Hijau Pada Media Tanam Kapas. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan. 9(3).
Moriya, M.K., Neto, N.B.M., Marks, T.M., Castillo, C., Custidio. (2015). Seed Virgour Better to be Asessed by Physiological Markers In The Common Bean (Phaseolus Vulgaris L) Australian. Journal Of Crop Science. 9(1).
Nuryanti, S.E. & Indarini, D.P. (2014). Uji Kualitatif Senyawa Metabolit Sekunder Pada Daun Palado (Agave Angustifolia) Yang Diektrasi dengan Pelarut. Air dan Etano.Jurnal Akademika Kimia. 3(3):165-172.
Nugroho, H.L. & Yustina, S.H. (2020). Farmakognsi Tumbuhan Obat Kajian Spesifik Genus Piper. Yogyakarta. Gajah Mada Unversity Press.
Ningsih, R.S.M., Matiri, N.S.D., Pandiaga. (2019). Pengaruh Intensitas Cahaya Terhaap Pertumbuhan Dan Perkembagan Tanaman Kacang Merah. Jurnal Agroswagati. 7 (1):1-6.
Patmasari, M.H., Desi, I.R. (2018). Karakteristik Agronomi Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L) Galir 3 dan 6asal Kampar Pada Generasi Kelima.Jurnal Rio Biologia.03 (11): 30-33.
Rosmaiti, I., & Ahari. (2017). Pertumbuhan Dan Hasil Kacang Tanah (Arachis Hypogea L) Pada Berbagai Ukura Benih Dan Kedalaman Olah Tanah. Jurnal Penelitian. 4.(2).
Rosiana, N.D, Iin, E., Erna, S. (2013). Efek Ekstrak Daun Singkong ( Manihot esculenta) Terhadap Ketebalan Regenerasi Epitel Resi Trumatik Pada Mencit BLB/C Tanggal 01 November 2023 dari. https://respository.unej.ac.id/bitsream/handle/123456789/59364/Dewi%20Novita%20Rosiana.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Sudarwati, L.P,. & Hanny, F.F. (2019). Aplikasi Pemamfaatan Daun Pepaya (Carica papaya) Sebagai Biolarvasida Terhadp Larva Aedes Aegepti. Gresik.
Sudrajat, N.A., & Siagian. (2014). Pengaruh Pemupuka Fosfor Dan Kalium Terhaap Pertumbuha Tanaman Kelapa Sawit (Elaeis Gueneensis Jacq.) Di Pembibita Utama. Jurnal Agroeteknologi. 7(2).
Simbolon, A.R., Halimatussakdiah. Ulil, A. (2021). Uji Senyawa Metabolit Sekunder Pada Ekstrak Daun Jambu Biji ( Psidium guajava L , Var Pomifera) Langsa Aceh. Jurnal Kimia Sains Dan Terapan. 3(1): 12-18.
Sari, F., Ika, K., Susanty. (2021). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Jamu Biji (Psidium guajava L) Sebagai Zat Tambah Pembuatan Sabun Cair. Jurnal Konversi. 10(1).
Trimayoa, L., & Sa’diatul, F. (2021). Pengaruh Air Terhadap Pertumbuhan Kacang Hijau (Phaceolus Raiatus). Jurnal Prosiding Semnas Bio. 1:197-197.
Wulandari, I., Harlinda, K., Irwan, W.K. (2018). Analisis Metabolit Sekunder Lima Jenis Tumbuhan Berkayu Dari Genus Litsea. Jurnal Agrifor. 1(2): 275-280.